Új ingatlant vásárolsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

A remek hitellehetőségeknek és a CSOK-nak köszönhetően újra előtérbe kerültek az épülőfélben lévő vagy még fel nem épült új ingatlanok vásárlása. Vannak azonban olyan dolgok, amire minden ingatlan vásárlónak kifejezetten fontos odafigyelnie.

Beleszeretni egy látványtervbe

A legtöbb nagyobb projektnél a beruházó berendez egy bemutató lakást, vagy készít egy látványtervet,  amelyben a választható burkolatokkal bemutatnak egy nagyon igényes, berendezett ingatlant. Ennél a pontnál szoktak elhangzani azok a tipikus mondatok, hogy: „ jajj, pont ilyen kanapét néztünk ki!”. A bútorozás ezen a ponton még mellékes, neked, mint vevőnek leginkább a burkolatokra, szaniterek kiválasztására kell fókuszálnod.

Befektetésnek lesz vagy saját otthonnak

Ha befektetés céljából vásárolsz új ingatlant mindig az a gondolat járjon a fejedben, hogy mi a legjobb, amit ki tudsz hozni az ingatlanból. Tehát ha egy 300nm-es házban laksz, ne úgy állj hozzá egy 40 nm-es lakáshoz, hogy ide még a kanapéd se férne be. Sokan élnek ekkora ingatlanban kényelmesen. Légy kreatív, nézd meg, mit tudsz belőle kihozni egy fiatal párnak, vagy majd a gyermekednek, amikor már szüksége lesz rá.

A környezet megismerése

A beruházók szeretik a látványterveken az épületeik tervét a legjobb környezetben feltüntetni. Ebből általában csak az épület fog úgy kinézni, mint ahogyan azt előtte a rajzokon láttuk. Sajnos előfordult, hogy az ingatlanvásárlás előtt a vevő egyszer sem ment ki személyesen szemügyre venni a területet, és csak hónapokkal később derült ki számára, hogy a gyönyörű déli fekvésű háza szomszédságában üvegházas zöldségtermesztés zajlik, vagy éppen föld út vitt a házhoz.

Ha érdekel egy ingatlan, szánj időt rá, hogy jól körbe járd a környéket!

Garanciális kérdések tisztázása

Egy új lakás általában garanciális, de felmerülhetnek kérdések. Mire vonatkozik valójában a garancia? Mennyi időn belül kell a hibákat javítani? Mennyi ideig tart a garancia? Ezeknek a kérdéseknek sokan nem néznek utána, pedig nagyon fontosak.

10 év jótállás van az alapvető épületszerkezetek és azok építési anyagai esetében (alapozás, födémek, kémények). A felhasznált építőanyagokra, termékekre vonatkozó garancia jogszabályi besorolástól függően lehet 5 vagy 10 év. A lakásokat kiszolgáló helyiségekre 3 év időtartamú kötelező jótállás vonatkozik (terasz, kerékpártároló, függőfolyosó).

A kötelező jótállások előírásaitól kizárólag a megrendelő/tulajdonos előnyeire lehet eltérni, és semmis az a megállapodás, amely a jogszabályban foglaltaktól a hátrányukra tér el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük